A különbség a pszichopata és a szociopata között

amerikai-pszicho.jpg

A Hollywooddal összeesküdött társadalom két szexinek tűnő pszichológiai fogalmat ültetett a mai emberek közös tudatába – ezek a pszichopata és a szociopata néven futó fogalmak.

3 perces olvasnivaló - Dr. John M. Grohol – Pszichológus cikke alapján.

Erre a cikkre a napjainkban facebook-on kommentező emberek miatt figyeltem fel. Valószínűleg te is naponta találkozol nagyon sok olyan hozzászólással az interneten vagy a környezetedben akár, miközben olvasol vagy hallasz embereket olyan dolgokról beszélni, amikről pontosan tudod, hogy azt sem tudják, hogy miről beszélnek valójában.

Az egyik ilyen téma az, amikor emberek vadul és vehemensen egymást divatos pszichológiai fogalmakkal próbálják minősíteni és leminősíteni, anélkül, hogy valójában tudnák, hogy azok a szavak, elnevezések, fogalmak mit jelentenek. Ilyenek például a pszichopata, szociopata, antiszociális, vagy politikai témájú kommentekben a libsi, illibsi, náci és rengeteg más csípőből használt, de jelentésben általában már majdnem kiüresedett jelzők (mármint a legtöbbször azok számára üresek ezek a kifejezések, akik nagyon sokszor használják ezeket másokra. Főleg mikor a vallásosan három felkiáltójellel kommentelők írják le ezeket. Ismerheted jól ezt a típust az interneten manapság).

Attól, hogy valakinek negatív véleménye van valamiről, amiről mi azt hisszük, hogy jó, még nem biztos, hogy a másik személy antiszociális, pszichopata vagy szociopata. Több jellemzőnek kell együtt lennie valakiben ahhoz, hogy valóban antiszociálisnak nevezhessünk valakit. Ráadásul az emberek valódi tettei inkább minősítenek egy embert, mint csak a véleménye. Persze ha valakinek a Facebook fiókjából folyamatosan csak negatív, erőszakos, durva dolgok hullanak a hírfolyamodra, akkor már lehet, hogy kezdhetsz gyanakodni. Sok embernek csak pár órát kellene eltöltenie ezeknek a kifejezéseknek a tanulmányozásával, mielőtt robot módjára használnák ezeket az írásaikban, hozzászólásaikban és a napi életben mások minősítésében. Nézzük meg ezt a témát most röviden, de részletesebben.

A Hollywooddal összeesküdött társadalom két szexinek tűnő pszichológiai fogalmat ültetett a mai emberek közös tudatába – ezek a pszichopata és a szociopata néven futó fogalmak. A pszichopata és a szociopata kifejezések a bulvár szintű pszichológia elnevezései a létező orvos pszichológiai rendellenességnek, melyet ez a tudományág „antiszociális személyiségzavarnak” nevez. Ezt a két bulvár kifejezést viszont még nem igazán határozták meg a pszichológiai kutatások irodalmában.

Emellett van néhány általános különbség e két különböző személyiség típus között, melyekről most ebben a cikkben fogunk beszélni.

Mindkét személyiség típus rendelkezik a mások jogait és biztonságát figyelmen kívül hagyó, személyiségüket átható mintával. A megtévesztés és a manipuláció központi elemként vannak jelen ebben a két személyiség típusban. A népszerű hiedelemmel ellentétben viszont az erőszakosság nem szükségszerűen része se a pszichopata, se a szociopata személyiségnek.

A pszichopaták és szociopaták közös fő jellemzői egyeznek az antiszociális személyiségzavaros rendellenesség diagnózisának néhány pontjában. A DSM-5 (A mentális rendellenességek statisztikai és diagnosztikai kézikönyvének 5. kiadása) akkor jellemez bárkit is „antiszociális személyiségnek” ha a következő jellemzők 3 vagy több vonása ráillik valakire:

Rendszeresen áthágja, vagy nem tartja be a törvényeket

Folyamatosan hazudik másoknak és becsapja őket

Csak spontán tesz dolgokat és nem tervez semmit előre

Hajlamos a harcra és az agresszióra

Nem nagyon érdekli mások biztonsága

Felelőtlen és nem teljesíti a pénzügyi kötelezettségeit

Nem érez lelkiismeret-furdalást vagy megbánást

Mindkét esetnél néhány ilyen jellemző szinte mindig jelen van már 15 éves kor előtt. Mire egy ilyen személy eléri a felnőtt kort, már elég messzire jutott a pszichopatává vagy szociopatává válás útján.

american_psycho.jpg

A pszichopata jellemzői:

A pszichológus kutatók általánosan azt feltételezik, hogy a pszichopaták többnyire annak is születnek – genetikai hajlam alapján -, míg a szociopaták a környezeti hatások mentén alakulnak azzá (amely feltételezés nem jelenti azt, hogy a pszichopaták nem szenvedhetnek bizonyos fajta gyerekkori traumák miatt). A pszichopátia valószínűleg fiziológiai, agyi különbségekből eredhet. A kutatások azt mutatják, hogy a pszichopaták alulfejlett agyi részekkel rendelkeznek, olyan részekkel, melyek általában véve az érzelmek és az ösztönök kontrollálásáért felelősek.

A pszichopaták elég nehezen formálnak érzelmi kötödéseket másokkal. Ehelyett műies, sekélyes kapcsolatokat alakítanak ki úgy, hogy a legtöbb előny a kialakított kapcsolatból magának a pszichopatának jusson. Az embereket báboknak tekinti, amelyeket a saját céljai elérésére használhat. A pszichopata nagyon ritkán érez bűntudatot a saját viselkedése miatt, függetlenül attól, hogy mennyit ártott másoknak.

Emellett viszont a pszichopatát gyakran tartják vonzónak és megbízhatónak, állandó, normális munkahellyel rendelkezik. Néhány közülük családos és viszonya a partnerével szeretetteljes kapcsolatnak tűnik a környezete számára. Miközben törekszenek a megfelelő képzettségre, a saját tapasztalataikat is nagymértékben használhatják.

Amikor egy pszichopata bűnözőként tevékenykedik, általában a legkisebbre csökkenti a kockázatot önmagára nézve. Gondosan kidolgozza a tervet, hogy ne lehessen elkapni őt, minden eshetőségre készen áll egy tervvel. (miért van az, hogy ez a rész politikusokra, politikai körökre és azok holdudvaraiban dolgozókra emlékeztet engem, ahol szinte „mindig minden törvényes”? – a blogíró)

A popkultúra pszichopata példái: Dexter, Anton Chigurh a „Nem vénnek való vidék-ben”. Henry a „Henry - egy sorozatgyilkos portréja” című filmben. Patrick Bateman az amerikai pszichó-ban.

Egy szociopata jellemzői:

A kutatók úgy gondolják, hogy a szociopata a környezeti tényezők által válik azzá. Például egy gyerek vagy egy tinédzser, aki egy negatív családi környezetben nevelkedik, fizikai bántalmazások, szexuális zaklatások vagy más gyerekkori trauma hatása alatt.

Általában a szociopata ösztönösebb és kiszámíthatatlanabb viselkedésében, mint pszichopata ellentéte. Miközben szintén lehetnek gondjai a kapcsolatok kialakításában, néhány szociopata képes hasonló gondolkozású emberek és csoportokhoz kapcsolódni. A pszichopatával ellentétben a legtöbb szociopata nem rendelkezik hosszú távú munkahelyekkel és nem jellemző rá a normális családi élet kialakítása sem.

Amikor egy szociopata bűnözői tevékenységet végez, általában ösztönösen és terv nélkül teszi ezt. Nem nagyon törődik a kockázattal és a következményekkel sem. Könnyen válik zaklatottá és dühössé, amely néha erőszakos kitörésekben végződhet. Ez a fajta viselkedés növeli az esélyét annak, hogy a szociopatát elkapják.

Néhány szociopata példa a popkultúrából: A Joker a „Sötét lovag” című filmben. Jason Dean – JD, a Heathers-ben. Alex Delarge a „Mechanikus narancs” című filmben.

psychopaths-in-the-making.jpg

Melyik a veszélyesebb?

A pszichopata és a szociopata is veszélyt jelenthet a társadalomban, mivel megpróbálnak egy normális életet élni, miközben a rendellenességükkel küzdenek. De a pszichopátia valószínűleg veszélyesebb rendellenesség, mivel sokkal kevesebb bűntudatot éreznek az elkövetett tetteik miatt.

A pszichopatának jobb a képessége arra, hogy elkülönüljön a tetteitől. Érzelmi kötődések nélkül cselekszik, mások fájdalma jelentéktelen egy pszichopata számára. Sok híres sorozatgyilkos pszichopata volt.

Az olyan emberek közül, akiket pszichopatának vagy szociopatának nevezünk, nem mindegyik erőszakos. Az erőszak nem szükségszerű jellemző (még az antiszociális személyiségnél sem) – de gyakran jelen van.

A pszichopátia és szociopátia kulcsa a gyerekkorban található.

A pszichopátia és szociopátia kulcsa általában elérhető gyerekkorban. A legtöbb olyan embernél, akiket pszichopataként vagy szociopataként diagnosztizáltak, jelen volt az a viselkedési minta, amellyel mások alapvető jogait és biztonságát sértették meg. Gyakran már gyerekkorukban megsértik a szabályokat és a szociális normákat.

A pszichológusok ezt a fajta gyerekkori viselkedést „magatartási zavarnak” nevezik. A magatartási zavar a problémás magatartások négy kategóriáját különböztetik meg.

Az emberek és állatok irányában agresszív

Más tulajdonok rombolása

Csalás vagy tolvajlás

A törvények és szabályok durva megsértése

Ha a fenti leírt jelenségek közül (és a magatartási zavar jellegzetes tünetét) felismernéd egy gyereknél vagy egy kamasznál, akkor náluk nagyobb a kockázata az antiszociális személyiségzavarnak.

Összefoglalás

A pszichopátia és a szociopátia különböző kulturális jelzők, melyeket az antiszociális személyiségzavar diagnosztizálásánál használnak. A teljes népesség akár 3%-a is diagnosztizálható lehetne antiszociális személyiségzavarral. Ez a rendellenesség inkább a férfiaknál van jelen és legtöbbször alkohol problémákkal és egyéb anyagfüggőségi problémákkal küzdő embereknél található meg, és/vagy büntetés végrehajtási intézményekben lévők között leginkább. A pszichopaták manipulatívabbak, kedvesek lehetnek, és a felszínen normális életet vezethetnek. Ha bűnözői tevékenységet folytatnak, akkor a legkisebbre minimalizálják a rájuk eső kockázatot. A szociopata sokkal kiszámíthatatlanabb, dühkitörései lehetnek és nem képes normál életet vezetni. Ha egy szociopata bűnözői tevékenységgel foglalkozik, akkor ezt meggondolatlanul teszi, nem törődve a következményekkel.

És végül az én rövid következtetésem a témával kapcsolatban, melyeket más szerzők témához hozzáadott információival egészítek ki.

Ha elolvastad ezt a cikket és felmerült volna benned a gondolat, hogy hátha a fenti személyiségzavarok egyikével küzdesz, ráadásul a bűntudat egy szikrája is megjelent nálad emiatt, akkor nagy valószínűséggel nem vagy se pszichopata, se szociopata, mivel ezekben az embertípusokban nem igazán van jelen ilyesmi érzés egy pillanatra sem.

Ha csak azzal a résszel foglalkoznánk, hogy mennyi pszichopatát és szociopatát találsz a környezetedben, akkor nem kellene túlzottan aggódnod, mert a számuk 100-ból kb. 3 ember. Viszont ha azt is hozzávesszük, hogy hány ember él pszichopaták és szociopaták befolyása alatt, akkor ez a szám elérheti akár minden 100 emberből a 20-at is vagy még többet is akár, amely már egy aggodalomra okot adó arány a környezetben.

A nehezebb dolog ezzel a témával kapcsolatban esetleg még az lehet, hogy sok ember alapvetően nem pszichopata vagy szociopata, de könnyen átveheti ezeknek az embereknek a viselkedésmintáit a saját környezetéből, ha ilyen emberekkel áll kapcsolatban. Mint például egy pszichopatáét, aki alapvetően kedves, jóravaló embernek tűnhet. Ilyenkor nagyon nehéz meghatározni, hogy kivel van dolgunk, egy valódi zavarral rendelkező emberrel, vagy egy olyannal, aki csak másolja az környezetében lévő mintát.

A sok általános kijelentés, ezáltal abszolút nem egzaktnak tűnő meghatározások miatt pedig sokszor igen nehéz eldönteni, hogy a pszichológia valódi vagy egy másfél évszázada jól menedzselt és szükséges áltudomány-e. Annyi biztos, hogy Hollywood széles vásznon táplálja a tüzet a gondolkodó emberben és a Facebook termeli a jobbnál jobb mintákat arra, hogy elmélázzunk ezeken a dolgokon egy pihentető hétvégén.

Mi a te következtetésed erről?

E cikkhez tartozó második részben arról fogok írni, hogy hogyan szúrhatjuk ki a környezetünkben a szociopatákat és pszichopatákat még biztosabban.

Addig is egy rövid jó tanács előzetesként a második részből. Soha ne vitatkozz egy rögeszmés pszichopatával valódi, megfogható, ellenőrizhető észérvekre hivatkozva. A súlyosabb pszichopata és a szociopata általában nem gondolkozni akar, vagy jobbá tenni a környezetet és az életet, hanem hatalmat szeretne, uralkodni és elnyomni másokat. Ez az, amit a kommentelőknél esetleg könnyebben kiszúrhatsz. Ha ilyet látsz, egyszerűen csak hagyd ott az "ilyen beteget játszó" embert a komment mezőkben elveszni. Ne vedd át a viselkedésmintáját és a hozzáállását a dolgokhoz. Ne vesztegesd az idődet és az életedet az ilyen emberekre. Csak veszthetsz ezen a területen.

(Az eredeti írás, amely alapján ez a cikk készült, itt található.)