Tévedtünk a D-vitamin jótékony hatásával kapcsolatban?

vitamin-d-3.jpg 
Leáldoz a nap a D-vitamin felett: miért gondoltam meg magam az ünnepelt vitamin kiegészítővel kapcsolatban?

Évekkel ezelőtt én is megjelentettem egy cikket a D-vitamin jótékony hatásairól, még a sertés-influenza (H1N1) elleni védőoltással kapcsolatosan. Most 2016 elején ezért is figyeltem fel az alábbi frissen publikált cikkre, amely a theconversation.com –on jelent meg. Éppen írni akartam egy cikket arról, hogy a D-vitamin magas szintje a vérben erőteljesen véd a tüdőrák kialakulása és továbbfejlődése ellen egy friss, átfogó tanulmány szerint. Ez lenne a jó hír.

Ma én mégis a rossz hírt osztom meg a vitaminokkal kapcsolatban, csak azért, hogy kicsit egyensúlyozzam a tévhiteket ezzel a területtel kapcsolatban.

Írta: Tim Spector – Genetikai epidemiológia professzor - King's College London


Mindenki szereti a D-t, a napfény vitaminját. Orvosok, betegek és a média évtizedekig éltette a D-vitamin kiegészítőket. Emellett számtalan főcím emelte ki mágikus hatást tulajdonítva ennek a kiegészítőnek, miközben folyamatosan rámutattak a D-vitamin hiányos betegségeknél tapasztalt jótékony hatására a D-vitaminnak, a demenciától (elmezavar - szenilitás, időskori elbutulás) kezdve a rák megelőzéséig és kezeléséig.

Olyan orvos specialisták, mint én is, reklámozták a vitamin kiegészítőket a csontritkulásos és hasonló betegségekkel küzdő pácienseik felé. Sok élelmiszer termék tartalmaz hozzáadott D-vitamint a csonttörések és esések megelőzésére, továbbá az izomtónus erősítésére, emellett erről a vitaminról állították, hogy erősíti az immunrendszert és lassítja az öregedést. Én magam is szedtem D-vitamint, sőt ajánlottam a családomnak is napfény szegény téli időszakokban.

Mindazonáltal, egy új tanulmány a D-vitamin lehetséges kockázatáról meggyőzött arról, hogy tévedtem. A vitamin kiegészítőkkel és a mögötte álló multi-milliárd dolláros iparral kapcsolatos nézetem radikálisan megváltozott, miután a könyvemhez kapcsolódóan kutatásokba kezdtem ezt a területet illetően. „A diétás tévhitek” című könyv, 2013-ban. A vitamin ipart és annak reklámozását rengeteg ismert személyiséggel támogatják meg, akikről azt terjesztik, hogy magas dózisban adagolják a vitaminokat nekik különböző injekciókkal. Emellett az amerikaiak és angolok majdnem fele teszi ma már ugyanezt. De meglepő módon elég kevés olyan bizonyíték van, amely az üzletekben és webshopokban rendelhető vitamin kiegészítők egészségre gyakorolt jótékony hatását valójában alátámasztaná.

Egy nagyszabású SELECT tanulmányban (több mint 35 ezer ember bevonásával készült) az találták, hogy az E-vitamin nem hogy csökkenti, de még súlyosbította is a prosztata rák állapotát néhány férfinál. És egy előző évben végzett analízis szerint, amely 27 tanulmányt vizsgált át, melyek összesen fél millió embert vontak be a kutatásba, azt a következtetést vonta le, hogy a vitaminok és ásványi anyagok kiegészítőben történő szedése nem segített a rák és szívbetegségek megelőzésében.

Nem csak hogy sokunk számára kidobott pénzt jelent az ablakon, de ha túl nagy mennyiségben szedjük ezeket, akkor valójában fokozzuk a korai elhalálozás esélyét, mivel növekszik az esélye a rák és szívbetegségek kialakulásának.

Gyakorlatilag nem volt egy olyan vitamin és egyéb kiegészítő, amely valójában szabályosan végrehajtott random klinikai kísérletben, átlagos – nem súlyosan beteg – embereken, bármilyen valódi jótékony hatást mutatott volna. Az idősebb embereknél a szemfenéki meszesedés (makula degeneráció) tekintetében a Lutein tápanyagok jelentik az egyik kivételt ez alól (a szemfenéki meszesedés a megvakulás egyik fő okozója idős embereknél) – és ennél a rendellenességnél a D-vitamin, amely a "vitaminok aranyifját" jelenti.

Az 1980-as évek óta, kutatók (beleértve magamat is) több ezer írást jelentettek meg összekapcsolva a kedvenc vitaminunk hiányát (D-vitamin) 137 betegség kialakulásával. Ennek ellenére egy 2014-es BMJ jelentés a D-vitamin hiány összekapcsolását ezekkel a betegségekkel többnyire hamisnak találta.

Ártani fognak neked a vitaminok?


A saját genetikai alkatunk befolyásolja a D-vitamin szintet szervezetünkben. Erre az információra alapozva meg tudjuk állapítani, hogy a természetesen alacsony D-vitamin szint valójában növelni fogja-e a betegségeink kialakulásának esélyét (inkább mint, hogy a következménye lenne annak). Az eddigi bizonyítékok azt sugallják (a szklerózis-multiplex és néhány rákbetegség lehetséges kivételével), hogy a D-vitamin alacsony szintjének vagy nincs jelentősége, vagy csak egy jelzője lehet egy betegség jelenlétének.

Egészen idáig nem nagyon aggódtunk azért, hogy adjunk-e D-vitamint a pácienseinknek, mivel úgy gondoltuk, hogy „ártani nem árt, és természetesen a vitaminok úgy se okoznak semmilyen kárt”. A növekvő tudásunk mellett viszont ma ezt jobban át kell gondolnunk. A közelmúltban végzett tanulmányok szerint (az előző 5 évben), amellett, hogy a Kalcium kiegészítők hatástalanok a csontritkulás megelőzésében, mindeközben még növelik is a szívbetegségek kockázatát.

Miközben több tanulmány is rámutatott arra, hogy a D-vitamin nem rendelkezik egészséget védő hatásokkal, más tanulmányok még ennél is több aggodalomra adnak okot. Egy Finnországban 409 idősebb ember bevonásával 2015-ben készült randomizált tanulmány szerint úgy találták, hogy a D-vitamin nem biztosított semmilyen előnyt, a placébó szerekkel és edzéssel összehasonlítva – emellett a csonttörések hányada ténylegesen enyhén növekedett a D-vitamint kapó csoportban.



Az általánosan javasolt, felírt D-vitamin dózis a legtöbb országban 800-1000 nemzetközi egységnyi (ezáltal havonta 24,000 – 30,000 nemzetközi egységet adagolnak). Ennek ellenére 2 randomizált kísérletben is azt állapították meg, hogy 40,000 – 60,000 nemzetközi egységnyi D-vitamin már igen veszélyessé teszi ezt az összetevőt.

Egy másik Ausztráliában készült tanulmány, melyben 2000 idősebb embert vontak be – és amely tanulmányt sokáig nem vettek figyelembe -, azt találta, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél magas dózisú D-vitamint adagoltak, és azoknál, akiknél kevesebbet, de mégis elérte a vérben a D-vitamin szintjük az optimális szintet (csont-izületi specialisták által meghatározva), 20-30%-al nőtt a csonttörések és esések száma, összehasonlítva azokkal, akik vér D-vitamin szintje nem érte el az optimális szintet és/vagy alacsony dózisban kapták a D-vitamint.

Az már egy nehezebb feladat, hogy elmagyarázzuk, pontosan miért is lehetnek gyakran károsak a D-vitamin kiegészítők. Sok olyan ember van, akik nem szednek D-vitamin kiegészítőket és mégis természetes módon magas a D-vitamin szint a vérükben. Ők általában sokat vannak napos helyeken a szabadban, emellett rendszeresen fogyasztanak halételeket, melyek biztosítják a D-vitaminban gazdag zsírokat is. És nincs semmi bizonyíték arra, hogy ez a természetesen magas D-vitamin szint káros lenne. Az átlagosnál magasabb D-vitaminszintet a gének is befolyásolhatják, mivel átlagosan 50%-ban a gének okozzák a különbségeket emberek között. Tehát, az a megszállottságunk, hogy megpróbáljuk minden ember véreredményeit a normál sztenderd értékek közé hozni, elég komoly mértékben hibás erőfeszítés. Hasonló ahhoz, amikor minden ember számára ugyanazt a diétát szeretnénk beállítani.



Mostanáig azt hittük, hogy a vitamin kiegészítők szedése egy természetes dolog és az én pácienseim is inkább választották sokszor ezt egyéb nem-természetes szerek, kezelések helyett. A testünk talán nem ennyire félrevezetetten tekint a táplálék-kiegészítőkre. A D-vitamin főleg az UV napfény hatására termelődik, amely lassan konvertálódik a bőrünkön át és növeli a véráramban a vitaminszintet, vagy lassan kiválasztódik az elfogyasztott ételeinkből. Ezzel ellentétben, ha szájon keresztül nagy mennyiségű szintetikus D-vitamint viszünk be, vagy injekciókkal adagolják, egy teljesen másféle anyagcsere reakciót válthat ki. Példának okáért, a beleinkben található mikrobák a szervezetünkben található vitaminok előállításának negyedéért felelnek, továbbá a vérünkben lévő metabolitok harmadrészéért, emellett szintén reagálnak a receptorok által felvett vitaminszintünk változásaira a bélfalakban. Bármilyen mesterségesen előállított és adagolt vegyület felboríthatja ezeket az egyensúlyokat és komoly hatást okozhatnak az immunrendszerünkben.

A hír, hogy még az én kedvenc vitaminom is lehet veszélyes, egy ébresztőt fúj. Sokkal komolyabban kell kezelnünk az ilyen vegyületekkel való visszaélést világszerte, inkább mint hogy csak adagoljuk az élelmiszereinkhez ezeket teljesen rutinszerűen ma már. A szegényesen szabályozott, de annál hatalmasabb és gazdagabb vitamin-iparban dollár milliárdokat költünk el évente. Ehelyett inkább a normális egészségügyre kellene költenünk – és több információt kellene biztosítanunk acélból, hogy rávegyük az embereket arra, hogy menjenek többet a napra, és egyenek sokkal választékosabban ahhoz, hogy a szervezetük elő tudja állítani az egészségükhöz szükséges vitaminokat, többet, mint amire valaha is szükségük lesz.

Tim Spector - A genetikai epidemiológia professzora - King's College London

A cikk eredetileg a The Conversation oldalon jelent meg. Itt érhető el.

 

 

Címkék: Egészség