A szír háború megoldása. A menekültválság megoldása?

syria-rubble-web-6.jpg

Egyszerű összefoglalás. Hogy sokan megértsék.

Természetesen sok embert "nem érdekel ez a téma", mivel a csapból is ez folyik és senkinek nem hiányzik ez igazán, de érint ma már mindenkit valamennyire, jól láthatóan. Ezt a rövid írást, amit csak egy kommentbe írtam elsőként le, azért osztom meg, hogy akit érdekel, az láthassa nagyvonalakban, a teljesség igénye nélkül, miért is fog ez a probléma hosszútávon fennállni.

Sok ember leírta már, hogy a szír háború megoldásához kellene USA és az Oroszok... Ök már ott vannak, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. A szír háború bonyolultsága és megoldása ráadásul nem abból áll, hogy "jaj, fiatal szír katonáknak meg kellene védeni a hazájukat". Ezt, már elnézést a durva kifejezésért, de csak "gyengeelméjűek" gondolhatják így.

Szíriában 40 éve egy Assad nevű család tartja a kezében a hatalmat és az országot és évtizedeken át rend volt Szíriában. (diktatúra, de az egyszerűség kedvéért, nevezzük most úgy, hogy „áldemokrácia” volt, de ezt jól ismeritek. A lényeg, hogy sokan jól érezték magukat az országban). A szír polgárháború, akkor indult, mikor az arab tavasz átszivárgott Szíriába és felkelők Bashar al-Assad bukását követelték 2011 elején (Olyan emberek, akik viszont nem érezték annyira jól magukat az országban) (Háttérben valószínűleg amerikai támogatással). Az ország lakossága megosztódott, minimum két részre. Az egyik fele Bashar mellé állt és szerette volna, ha Szíriában Bashar továbbra is elnök marad és Szíria működik tovább, ahogy előtte. Az ország másik fele Bashar bukását követelte. Kitört a szír polgárháború. A lakosság nagy része viszont mindkét oldalt véres és elfajzott oldalnak tartotta rövid idő után, mivel mindkét oldal a lakosság ártatlan részét is pusztítani kezdte. Bashar félresikerült bombázásai pl. több ártatlan embert öltek meg, mint az ISIS eddig, a nagy igyekezetben. Röviddel ezután megalakult az ISIS iszlám terrorszervezet (iraki, szíriai iszlamista extrém katonai csoport), akik önállóan, Bashar és a felkelőktől függetlenül, szintén Szíriát akarják. Ezután Észak-Szíriában a kurdok szintén harcba kezdtek Bashar ellen, de csak azért, hogy független kurd térséget szakítsanak ki Szíriából. Ezek az alapok.

Hogy áll most a helyzet?

Az USA nem bírja Bashar al-Assad-ot, a regnáló szír elnököt, de az USA szintén nem bírja az ISIS-t sem. (Tehát levegőből bombázza az ISIS-t, ami lópikula abban a térségben, mint ahogy ez az iraki háborúban már bebizonyosodott. És az USA-nak esze ágában sincs szárazföldi haderőt küldeni Szíriába egyelőre. (Ezt otthon nem tudná eladni az amerikai embereknek, hogy amerikai katonák halnak meg Szíriában). (Az USA egyik érdeke az lenne, hogy Bashar megbukjon...)

A NATO legerősebb európai hadserege a török (és a világon a 2. legerősebb NATO hadsereg), akik azon a napon mikor bejelentették, hogy "bombázni akarják az ISIS-t", ehelyett az ISIS-al harcoló kurdokat kezdték el bombázni. A kurd szeparatisták az USA-val együtt harcoltak az ISIS ellen. Ez azért is elég veszélyes Törökország számára , mivel rengeteg kurd ember él Törökországban. (kb. 14 millió)

Putyin, orosz haderővel a hetekben szintén bevonult légi - és ami még érdekesebb -, szárazföldi haderővel is néhány hírforrás szerint, Bashar oldalára. Tehát az oroszok Bashar mellett vannak (Legalábbis erős kontrollt akarnak Szíriában).

Az ausztrál légierő pedig kb. 2-3 napja Szíriában elkezdte bombázni az ISIS-t szintén.

Ês a helyzet még ennél is sokkal bonyolultabb...(mivel ezek a katonai nagyhatalmak, hangsúlyos haderők, politikailag ellentétes irányban állnak és nem biztos, hogy ez változni fog. Ráadásul az arab térségről beszélünk, ahol rengeteg a forrás és az ellenérdek minden oldalon).

Csak azért írom le, hogy lásd, (lehet, hogy láttad eddig is), hogy nem olyan egyszerű ez, hogy menjünk mán' oda oszt tegyünk rendet...

Ez a rövid szír háború-áttekintés kicsit rámutat azoknak a gyengeelméjű (má' bocsánat) embereknek a tudatlanságára, akik azt hangoztatják, hogy a szír katonakorú fiatalok miért nem maradnak otthon és harcolnak a hazájukért. Az ilyen embereknek fogalmuk sincs arról, hogy fogalmuk sincs semmiről...

Iránt, amely szintén erőteljesen Bashart támogatja és nem nagyon szereti az USA-t, emellett Irakot és a gázai övezetet még meg se érintettük, ami szintén jókora hatással van erre a konfliktusra. Továbbá Szaúd-Arábia masszívan támogatja a felkelőket (lázadókat) és a Törököket, Bashar ellenében.

A szír háború nem azon a szinten folyik, hogy “jaj, a határainkat megtámadta hangosbeszélővel egy rövidgatyás terrorista és kövekkel dobálóznak emberek a kerítésnél. A fociultrák meg készen állnak és mennek megvédeni a határt és a hazát a "kövekkel felfegyverzett emberek" ellen. Fel kellene nőniük ezeknek a mesékben élő, gyerekkorukba ragadt embereknek és látni a való világot azon a szinten, ahol ők életükben nem voltak még.

A hatalmas katonai erők mellett és a rettegett ISIS terrorszervezet mellett, említést kell tennem még egy másik, az Al-Káidából eredeztetett iszlamista terrorszervezetről, amelyik szintén Szíriában harcol a lázadók mellett (és elkülönülten is), az úgynevezett Al-Nuszra Frontról, akik Bashar elüldözéséért harcolnak és nyugat-szíriai területeket tartanak ellenőrzésük alatt. Ez is érzékelteti a szír háború zűrzavarának szintjét, amelyben szinte senki nem lehet biztos abban, hogy ki kivel van és melyik oldalnak van igaza. Közben pedig minden oldalról robbannak a bombák és csapódnak be rakéták Szíria városaiban, nem kímélve senkit és semmit, válogatás nélkül pusztítva a szíriában lévő embereket és családokat.

A háborúból elmenekült emberek, akik mára már nem menekültek, csak „egyszerű migránsok”, továbbra is csak áramolni fognak, efelől nem lehet semmi kétségünk. Afelől sem, hogy Európa felé fognak „migrálni” ( direkt nem használom a "menekülni" szót, mert az ma már nem divatos. Mi előnyöm származna abból, ha okos emberek és a hatalmas tömegmédia ellen használnék, már demagóg módon és kicsavart logikával kivégzett ócska szavakat? Semmi.

A világon néhány hete már senki nem menekül, csak gazdaságilag migrál (Teljesen egyértelmű. Persze...).