Ez a konceptuális sugárhajtású repülő 30 perc alatt szállna Londonból New York-ba

skreemr2.jpg

Ez tízszeresét jelenti a hangsebességnek!

„Mi mind szeressük a repülést”, valószínűleg ezért is ugrott elém ez a rövid bemutató. Na meg azért, mert sajnálom, hogy a Concorde-ot kivonták a forgalomból, mielőtt utazhattam volna vele. De talán még azoknak is jó hír lenne ez, akik tényleg irtóznak a repüléstől, így gyorsabban túl lehetnének a nem kívánatos érzéseken.

Ha eleged van a lassú és kényelmetlen utazások mai formáiból, akkor lehet, hogy számodra is jobb napok jönnek majd egyszer: Egy kanadai feltaláló nyilvánosságra hozta legújabb ötletét, ami egy szuperszonikus "scramjet" (a szuperszonikus tolósugár-hajtómű egy új fajtája), mely a Londontól New York-ig tartó időt fél órába sűrítené, miközben a hangsebesség tízszeresével repülhetnénk.

A négy szárnyas, két hajtóműves és folyékony oxigént égető rendszer lehetővé teszi a scramjet hajtómű számára, hogy a gép 12000 km/órával repüljön, erősen maga mögé utasítva ezzel a jó öreg Concorde-ot.

Így szinte biztosan állíthatjuk, hogy nem nagyon lenne időnk átlapozni az itallapot a gépen.

skreemr1.jpg

skreemr3.jpg

spike_aerospace1.jpeg

A Skreemr névre keresztelt repülőt Charles Bombardier tervezte, aki azt is elmagyarázta a Globe and Mail magazinnak, hogy 75 utast szállítana a gép rekord sebességgel a kontinensek között. Miközben a scramjet hajtóművet, amely lehetővé tenné ezt a sebességet, ténylegesen tesztelik katonai célokra, Bombardier beismerte, hogy nagy valószínűséggel normál utasok nem nagyon repülhetnek ezzel a „közeljövőben”, ha egyáltalán bármikor is repülhetnek majd így.

Ez az ötlet emlékeztet a többi ilyen ígéretes és/vagy teljesen elképesztő jövőbeni légi utazásos ötletre, viszont ezek valószínűleg csak ötlet szintjén maradnak, a belátható jövőben legalábbis. Az Airbus például nyíltan elismeri, hogy ők is sok szabadalmi ötletet nyujtanak be évente, de sokszor valójában nincs tényleges szándékuk, hogy az elképzelt futurisztikus dizájnokat meg is valósítsák.

De, tudjátok mit, soha nem tudhatjuk, hogy mi fog ténylegesen megtörténni a légi utazások terén. Mindig álmodozhatunk kicsit:

És egy rövid video egy másik ötletszerű repülőről, a Spike Aerospace-ről, melyben a kis ablakokat hatalmas képernyőkre cserélnék, amiken élő képen láthatnánk a környezetet repülés közben:

 

 

Címkék: érdekes, repülés