8 dolog, amit a repülőgép pilóták nem mondanának el neked

pilotafulke-british-airw.jpg

Ne igyál kávét, a turbulencia miatt nem kell aggódnod, és ha a telefonod bekapcsolva marad, az sem jelent biztonsági kockázatot.

Az Independent-ben jelent meg ez a kissé fura cikk ma. Nos, kíváncsi vagyok, mit szólnak ehhez a magyar olvasók.

Amikor legközelebb repülőre szállsz, ne igyál kávét repülés közben és ne aggódj túl sokat azért, mert bekapcsolva hagytad a telefonod felszállás és landolás közben.

Ez a 8 dolog olyan pilóták által adott válaszokból lett összeszedve, melyeket a Quora weboldalon felvetett kérdésre adtak válaszként: „Mik azok a dolgok, melyeket a repülőgép pilóták nem mondanának el neked?”

  1. Ne idd meg a kávét!

Egy névtelen felhasználó, aki azt írta magáról, hogy egy nagyobb légitársaság pilótája volt, arra figyelmeztetett másokat, hogy ne igyák meg a fedélzeten felszolgált kávét. A víz furcsa mellékízét azok az antibakteriális vegyszerek adják, melyeket a repülőgép víztartályaiba kevernek.

  1. Hol vannak a legjobb ülések a gépen?

A legkellemesebb utazást biztosító ülőhelyek a szárnyak felett találhatóak. A hátul lévő ülőhelyek a legrázósabbak. Ha a gép repülés közben rázkódik, akkor a hátsó üléseken lehet érezni az ütéseket a leginkább.

A levegő áramlása az utastérben szintén előröl hátra történik, ezért a frissebb levegő a gép orr-részében van, eközben melegebb a hátsó sorokban van a gépben.

  1. A pilóták nem esznek a légitársaság ételeiből

A pilóták külön kosztot kapnak azért, hogy elejét vegyék a repülés közbeni rosszullétnek. Mindkét pilóta különböző ételt kap, nehogy egyszerre kapjanak ételmérgezést ugyanattól a fogástól.

  1. Ne foglalkozz túl sokat a „kapcsold be a biztonsági övet” jelzéssel.

Egy névtelen felhasználó, aki szintén azt írta, hogy pilóta volt, azt mondja, hogy „nem kellene túl sokat foglalkoznod a biztonsági öv bekapcsolását jelző lámpával, mivel néhány pilóta sokszor elfelejti kikapcsolni azt, ezért akkor is világít, ha már nem kellene”. A pilóták úgyis bemondják, ha turbulencia közelébe kerül a gép.

  1. Néhány pilótánál fegyver is van.

Amerikai gépeken néhány pilótának engedélyezett, hogy fegyvert tartson a pilótafülkében.

  1. Honnan lehet tudni, hogy a gépet eltérítették?

Az egyik felhasználó leírta, hogy ha egy gépet eltérítettek (átvették, megtámadták), akkor szárnyakon lévő segédszárnyakat (fékszárnyakat - inkább féklapokat, spoilereket értik ez alatt) - amelyekkel a gépet lassították - felfelé állásban hagyják leszállás után, ezzel jelezve a toronynak, hogy valami probléma történt a gépen.

  1. A turbulencia miatt nem kell aggódnod.

A legtöbb repülőgép baleset felszállásnál és leszállásnál történik. A turbulencia kicsit dobálja az utasokat, de a pilótákat nem nagyon érdekli egyébként. Ennek ellenére jó, ha az utasok tudják, hogy a felfelé áramló széllökések olyanok, mintha kb. 800 km/órával rámennénk egy fekvőrendőrre. Ezek a rázkódások erőteljesen feldobnak mindent az utastérben, amik aztán hirtelen lecsapódnak.

  1. A mobiltelefonok nem jelentenek biztonsági kockázatot.

A mobilokat valóban lehet használni felszállásnál, leszállásnál és repülés közben is. Nincs semmilyen meggyőző bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok bármilyen problémát okoznának egy repülőgép rendszerében.

Az egyik felhasználó azt írta, hogy a pilóták is használják a mobiljaikat, ha a hagyományos rádiós kommunikáció nehézkessé válik.

Ha további válaszokat is szeretnél elolvasni a kérdéssel kapcsolatban, itt megteheted. (csak angolul)