Az Apollo-16 űrhajó asztronautája egy a családjáról a holdon hagyott titkos üzenetről számol be

nasa-charles-duke.jpg

Amikor Charles Duke 1972-ben megtette az első lépéseit a holdon, ő volt a legfiatalabb ember, aki valaha is a hold felszínén sétált.

Ezt a rövid, de érdekes történetet szeretném ma megosztani veletek, amely most a Business Insider-ben jelent meg pár napja (és a dailymail-en korábban).

1972 április 20-án az Apollo-16 űrhajósa, Charles Duke megtette az első lépéseit a holdon. 36 éves volt akkor és a legfiatalabb ember a történelemben, aki a hold felszínére léphetett.

De ez nem az egyetlen Duke által elért eredmény, ami miatt az amerikai történelem részévé vált.

Miközben a holdon tartózkodott elővett egy családi képet, amely róla, két gyerekéről és a feleségéről készült és ott hagyta a hold felszínén, amely azóta is ott van.

family-pic-nasa-wiki-charles-duke.jpg

A kép hátára Duke ezt írta:

„Ez az 1972 április 20-án a Föld bolygóról a Holdra érkezett Charles Duke űrhajós családja.”

Ez itt a kép egy tisztább másolata, melyet Duke biztosított számunkra. A baloldalon a legidősebb fia, III. Charles Duke a képen, aki akkor hét éves volt. Elől pirosban Thomas Duke látható, aki akkor öt éves volt és Duke és felesége Dorothy Meade Caiborne pedig a háttérben.

charles-duke-family.jpg

„Mindig is azt terveztem, hogy ezt a képet a holdon fogom hagyni”, mondta el Duke a Business Insider magazinnak. „Szóval, amikor ledobtam, akkor csak meg akartam mutatni a gyerekeimnek, hogy valóban a holdon hagytam a képet.”

Ezt a képet azóta sok képes könyvben lehetett látni és ez az „űr felfedezésének egy emberi oldala”, mondta el Duke.

Miközben Duke az Apolló űrhajósának készült, a legtöbb idejét Floridában töltötte. De családja Houston-ban volt elszállásolva. Emiatt gyerekei nem sokszor találkozhattak vele ez idő alatt.

„Szóval, csak azért, hogy a gyermekeim is izgalommal kövessék, hogy mivel foglalkozik az apjuk, azt kérdeztem tőlük, „Szeretnétek mindannyian velem jönni a holdra?” „Készítünk egy családi fotót, így az egész család elutazhat a holdra”, mondta nekik Duke.

Több mint 43 év eltelt azóta, hogy Duke a holdon sétált. És miközben a hold talajában maradt lábnyomai viszonylag érintetlenül megmaradtak, Duke azt feltételezi, hogy az otthagyott fotó már nem lehet annyira jó állapotban.

„Mivel 43 éve a hold hőmérséklete minden hónapban felszökik 204 Celsius fok melegre, azon a helyen ahol leszálltunk annak idején, és éjszakánként a hőmérséklet leesik mínusz 17 fokra”, meséli Duke, „A képen a celofán borítás nem nagyon bírhatja ezeket a hőmérsékleteket. Amikor ledobtam, akkor még rendben voltak persze, nem néztem rá utána, de képzelem, hogy azóta eléggé kifakulhatott már a kép.”

Sajnos nincs arra mód, hogy megállapítsuk, mennyire fakult már meg ez a kép, mivel túl kicsi ahhoz, hogy egy hold körül keringő szatellittel rá tudnánk találni.

A fotótól elvonatkoztatva, „nagyon sokat jelentett ez a családomnak”, mondja Duke. Végül úgyis csak ez számít, nem igaz?

 

A történet eredetiben: Itt található

 

 

Címkék: érdekes, repülés