Jártál már Karácsonyi gyárban?

karacsony-kozeleg-2015-main.jpg

Még egy kis történet a tegnapi napomból. Rövid bepillantás a szeretet karácsonyi gömbtükreibe.

Még sokaknak el sem kezdődött, van ahol az év végi szezon már véget ért. Az üvegfúvók már hazamentek. Elkészült az összes gyönyörű gömb. Már csak szállításra vár. Tegnap, céges okokból, munkával kapcsolatosan, érdekes élményben volt részem. Karácsonyfadísz gyárban jártam. Igen, Magyarországon.

Úgy érzem, szerencsés az, akinek nem komor a munkája. Ez képes lenne valódi boldogságot adni az életben sok ember számára. Embert képes varázsolni az emberből az ilyesmi. Lelket tud adni a manapság annyira sok animált testhez. Újratölteni boldogsággal a fásult világot és az embereket. Ez az amit állambácsi soha nem lesz képes biztosítani, akárhány hatalommal kinevezett politikus is fog “dolgozni”, próbálkozni százezer olcsó "közmunkahelyteremtéssel". Az emberi boldogság és hasznosság megteremtése az a dolog, amire csak a valódi ember képes és a valódi vállalkozók, nem pedig állami gépezetek. Avagy, itt van egy magyar családi vállalkozás, amely 1963-ban indult és a mai napig is él, és minden évben fényt ad a világ talán legfontosabb ünnepéhez.

Gyártják, készítik a karácsonyi díszeket, már 52 éve. Minden egyes mozzanat kézzel, üvegből, hagyományos módon. Sok ember dolgozik a tágas műhelyben, többen is munkálkodnak egy-egy mozzanaton. Nem kínai műanyag és nem óriás lelketlen gépek zaját hallod, amik ontják magukból a koppanós műanyag bóvlit. Igazi üveg és gyönyörű tükrös ezüst és arany fénye van minden egyes dísznek, figurának. Minden egyes darab kézzel festve. Itt mindennek lelke van. Itt minden olyan érzékeny, hogy könnyen törhet el. Egy vad világ közepén, Budapest mellett 2015-ben. A múlt egy értékes darabja csendben dolgozik. Érzed az emberi törődést, odafigyelést még 50 év után is, ahogy körbesétálsz az üzemben. Nagyon ritkán találsz ilyen vállalkozást Magyarországon. A cég tulajdonosai olyanok, mint az itt maradt angyalok egy komor világban. 52 éve megállás nélkül készítik a gyönyörűbbnél gyönyörűbb karácsonyi gömböket és díszeket.

karacsonyfadisz-gyar-2015-oktober-16.jpg

Ők készülnek a karácsonyra. Eközben a világon is elkezdődött a készülődés a karácsonyra ebben az évben is. Ez az az időszak, ami mindig lelket ad a világnak újra és újra. Ha engeded, hogy átjárjon, a Karácsony szelleme nem válogat, átitat lélekkel minden embert, aki hagyja, hogy megtörténjen a csoda. Bármikor megtörténhet, ha hiszel benne…

(A fő képet az Oázis kertészetben készítettem pár napja. A többit pedig a karácsonyi dísz gyárban tegnap. Karácsonyfadísz gyár. Ahol egyébként karácsonyfadísz vásár indul november 15-től minden nap Karácsonyig, Tárnokon az üzemben, az M7 tárnoki lehajtójánál rögtön. A vásáron maga a tulajdonos fogadja az érkezőket szeretettel.)

Itt még festés közben a díszek:

karacsonyfadiszgyar2015-okt-p2.jpg

karacsonyfadiszgyar2015-okt-p3.jpg

Egyedi és klasszikus darabok, retro karácsonyfadíszek, melyeket nem lehet megvenni mindenhol a nagy áruházakban

karacsonyfadisz-gyar-2015-oktober-16-p4.jpg

 Let it snow! :)

 

Címkék: Karácsony, Feature